Suferi din cauza colonului iritabil? Mănâncă fibre!

Dureri, crampe, constipaţie alternată cu diaree, balonări… îţi sună cunoscut? Sunt simptomele unui colon iritabil. Cum poţi calama acest dureri şi trece mai uşor peste perioadele de criză? Mănâncă fibre. Dar nu orice tip de fibre.

Cel mai bine ar fi să mizezi pe fibrele solubile, foarte „blânde”, cu stomacul care se pot digera uşor şi care nu sunt agresive cu sistemul digestiv.

Fibrele cu un efect prebiotic. Aceste fibre sunt cele care „hrănesc” bacteriile bune din intestine. Acestea vor fi astfel mai puternice şi vor putea lupta contra bacteriilor rele care cauzează problemele din sistemul digestiv. Sunt fibrele care se găsesc în fructo-oligozaharide, în psyllium sau în guma arabică de accacia.

Fibrele, cele solubile sunt deci de mare ajutor pentru digestie. Sunt cele care se transformă într-un fel de gel în timpul digestiei şi sunt cele mai blânde cu intestinul. În plus, sunt cele care favorizează reabsorbţia de apă şi de sodiu de la nivelul colonului. Nu uita să consumi cât mai multă apă într-o zi şi vei contribui la ameliorarea mişcărilor intestinului. Pe lângă foarte multă apă consumată zi de zi. mesele ar trebui să fie luate la ore regulate.

Din meniul tău ar trebui să facă parte la fiecare masă: fulgii de ovăz şi produsele pe baza acestora, orzul, hrişca, seminţele de chia sau de salba, dar nu numai. Introdu şi fructele sau legumele precum cartofii albi sau dulci, morcovii, dovlecelul, sparanghelul, nectarina, piersica, grepfrutul sau portocala.

Limitează şi consumul de fibre insolubile conţinute de mazăre, fructe uscate, de broccoli, de seminţele de in, de leguminoase, grâu, porumb, bulghur sau alac.

Pe lângă consumul de fibre, ar trebui să reduci din alimentaţie materiile grase, cele care fermentează, cafeaua, ceaiul, sucul de roşii, ciocolata neagră, ghimbirul, muştarul sau coriandrul care pot şi ele să irite intestinele.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?