Eyes Wide Shut – masonerie, nu trebuie să-l ratezi

Este suficient sa pronunțăm câteva nume foarte mari din industria cinematografiei precum Stanley Kubrick, Tom Cruise și Nicole Kidman și deja avem rețeta unui film extraordinar de la Hollywood.

“Eyes wide shut” sau in libra romana “Cu ochii larg închiși” este una dintre cele mai misterioase capodopere cinematografice ale timpurilor, este un film testament și prezintă o mulțime de mesaje subliminale la care cu o atenție sporită le poți descifra esența.

Nu este un film pentru toată lumea! Trebuie sa recunoaștem ca nu este chiar un film pe placul tuturor și nici pe înțelesul tuturor, ai nevoie de o doza de adrenalina și de o imaginație debordantă pentru a înțelege exact filmul 123movies și ce transmite Kubrick prin scenografia sa.

În aparenta filmul spune povestea unui cuplu New Yorkez, el un doctor de succes care isi pune pe planul doi familia iar ea o femeie extraordinara, conștientă de furmusetea sa. Desi se iubesc, nu este suficient, căci relația este despre potrivirea pe mai multe planuri motiv pentru care relația lui Bill și a lui Alice ajunge într-un impas.

Alice încearcă sa isi facă soțul gelos pentru a înțelege ca are nevoie de mai multa atenție insa acesta nu înțelege mare lucru din mesajul ei, motiv pentru care se simte responsabil sa ii plătească cu aceeași moneda. Acest lucru pune în pericol sănătatea lui dar și viață soției și copilului sau.

Filmul aduce în scena și câteva relatări despre francmasonerie, ceva tabu la vremea aceea și chiar și în prezent… se găsesc o mulțime de scene care încearcă sa ne comunice ceva despre aceste societăți secrete.

Filmul este unul extrem de complex și fiecare îl percepe diferit în funcție de modul de a trage concluzii. Unii vor vedea doar povestea de dragoste deficitara dintre Bill și Alice, alții vor vedea doar o viziune a lui Kubrick despre masonerie.

Cel mai interesant lucru la acest film este faptul ca regizorul a murit înainte de lansarea de film, ceea ce a dat o conotativ putin macabra filmului. Tot din aceasta cauza a avut și un real succes și poate fi plasat în prezent în topul clasicelor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?