Crudivorismul, o alimentație mai sănătoasă?

Crudivorismul, un nou stil alimentar sau o alimentație ancestrală? Crudivorismul câștigă în ultima vreme din ce în ce mai mulți adepți. Cunoscut și sub denumirea de hrană vie, regimul vegetarian este mai degrabă un mod de viață care reprezintă valori precum respectul alimentelor și planetei. Mai mult decât un simplu regim bazat pe crudități, unii adepți urmează această alimentație în mod autonom și produc o mare parte din ceea ce consumă în grădina proprie.

Ce este crudivorismul ?
Crudivorismul își are originea într-o sectă evreiască, în urmă cu mai bine de 2000 de ani, în timp ce renașterea sa datează de la debutul secolului XX. In ce constă acest mod de alimentație? Adepții se hrănesc doar cu alimente care nu au suferit transformări, exceptând fermentarea și germinația. Prin urmare, hrana vie este constituită din produse crude, biologice și cel mai adesea vegetaliene (produse ce nu provin din regnul animal).

Unii adepți ai crudivorismului urmează sistemul de combinații alimentare ce constă în asocierea unor grupe de alimente sau din contră, evitând asocierea unor combinații precum fructele dulci și fructele acidulate. Cel mai important principiul al crudivorismului este respectarea naturii alimentelor, păstrând nutrienții pe care îi conțin acestea pentru o mai bună stare de sănătate.

Care sunt avantajele crudivorismului?
Obiectivul principal al acestui regim alimentar este păstrarea nutrienților și enzimelor prezente în fructe, legume și germinații. Gătitul ce depășește temperatura de 40 de grade distruge o mare parte din acești nutrienți. Însă, datorită gătitului, fibrele sunt mai ușor de digerat, mai asimilabile.

Crudivorismul este o alimentație bogată în fibre alimentare, proteine, antioxidanți, minerale, vitamine și enzime. Proprietățile anti-cancerigene ale alimentelor crucifere – brocoli, varză, conopidă, nap – sunt mai bine păstrate în stare crudă.

Care sunt dezavantajele crudivorismului?
Pe lângă că este o alimentație restrictivă, crudivorismul poate provoca unele carențe alimentare – deficiențe de vitamina B12, calciu și zinc dar și o slabă densitate osoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *