Afecțiunile neurologice pe grupe de vârstă

Pana nu demult, bolile neurologice nu afectau decat un segment anume al populatiei, batranii care o data cu inaintarea in varsta manifestau probleme de memorie, de concentrare, etc. Acum insa, bolile neurologice sunt specifice tuturor categoriilor de varste, de la cei mai tineri, copii, pana la adulti in floarea varstei si nu in ultimul rand, batranii.

Copiii sufera de afectiuni neurologice inca de la nastere pentru care medicii nu au o explicatie clara, fiind diagnosticati de la varste foarte fragede. Anual, din ce in ce mai multi oameni sunt diagnosticati cu o sufrinta neurologica, una din cele mai frecvente cauze ale invaliditatii sau ale incapacitatii de a-si purta singuri de grija.

Semne si simptome ingrijoratoare care pot anunta o boala neurologica

Indiferent de varsta, sex, greutate, categorie sociala, oamenii trebuie sa tina cont de aparitia unor simptome care anunta o boala neurologica si sa se prezinte de urgenta la medicul neurolog pentru un consult amanuntit. Aceste semne includ:

● Tulburari de vedere, amorteala a degetelor sau a membrelor, paralizie tenporara, confuzie mentala.
● Dureri de cap foarte puternice, migrenele violente care sunt bruste si inexplicabile.
● Amnezie partiala.
● Convulsii sau tulburari de comportament.
● Tulburari ale vorbirii – vorbire clara si incoerenta.
● Pierderea echilibrului, vertijul.

Boli neurologice la copii

Cel mai frecvent, copiii sunt diagnosticati cu hidrocefalie (o afectiune ce consta in acumularea lichidului in exces in creier), tumori cerebrale (benigne sau maligne), epilepsie, accidente vasculare cerebrale sau chiar meningite.

Parintii trebuie sa fie atenti la schimbarile produse in comportamentul celui mic, sa il monitorizeze continuu si sa ia in calcul orice durere de cap acuzata, starea de oboseala permanenta, chiar letargie, daca cel mic se dezvolta conform etapelor normale.

Afectiunile neurologice pot fi prevenite cel putin partial prin asigurarea unui mediu placut si sanatos copilului, dar si prin evitarea zgaltairii acestuia la orice varsta si evitarea traumelor si cazaturilor.

Boli neurologice la adulti

La adulti, cele mai frecvente afectiuni neurologice sunt accidentele vasculare cerebrale, amnezia, confuzia cerebrala, tumorile, epilepsia, hemipareza spastica, hemoragii intracraniene, malformatii vasculare cerebrale, meningita, precum si diferite tipuri de sindrom precum Tourette, Ramsay Hunt, etc.

Boli neurologice la varstnici

La varstnici situatia se complica putin fiindca de la o anumita varsta, se presupune ca afectiunile neurologice sunt normale, incepand cu pierderea memoriei si stari de confuzie.

Insa sunt afectiuni mult mai periculoase care se instaleaza in creierul batranilor, cum ar fi dementa senila, Alzheimer sau Parkinson, tumorile care de la o varsta cu greu mai pot fi elimninate prin operatie din cauza riscurilor la care se expun, paralizii sau accidente vasculare cerebrale.

In concluzie, cu sau fara cauze aparente, bolile neurologice sunt destul de periculoase la orice varsta si necesita disgnostic si tratament de urgenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *