20 de minute în natură în fiecare zi, reprezintă biletul tău pentru a te simți mai bine

Natura este cea care calmeaza spiritele noastre stresate. Stim in mod instinctiv ca natura este o buna solutie pentru a ne simti mai bine, dar noile cercetari pun in lumina putinul timp de care avem nevoie sa il petrecem aici pentru a ne simti cel mai bine. Si pentru a ne bucura de o multime de beneficii.

Pilula naturii. Intr-un studiu publicat in revista « Frontiers in Psychology », cercetatorii au incercat sa identifice « doza » de natura cea mai eficienta in contextul vietii cotidiene. In timp ce din ce mai multi doctori prescriu experiente in natura, pentru a trata stresul sau si pentru alte beneficii pentru sanatate, uneori calificate drept « pilulele naturii », cercetatorii au incercat sa clarifice detaliile acestui tratament.

Si cum nu toata lumea poate sa isi petreaca intreaga zi in natura, acestia au incercat sa ajunga la un compromis.

Stim foarte bine ca statul afara la aer curat, in natura este cel mai eficient lucru pentru a alunga stresul, dar pana in momentul prezent nu se stia cu exactitate cat trebuie sa stam in natura. Nici cat de cate ori pe saptamana sa facem asta. Nici ce tip de experienta in natura sa privilegiem. Studiul publicat in revista « Frontiers in Psychology », a ajuns la urmatoarele concluzii: pentru a reduce in mod eficient nivelul de cortizol, un hormon al stresului, ar trebui sa stai in natura, asezat sau in picioare, mergand intr-un loc propice descoperilor, nici mai mult nici mai putin de 20 de minute.

O pilula a naturii poate consitui deci o modalitate deloc costisitoare si foarte putin riscanta de a atenua efectele nevative ale urbanizarii si al modului de viata asupra sanatatii.

Pentru a gasi dozajul cel mai eficient, cercetatorii si specialistii au cerut unui numar de 36 de persoane de la oras sa petreaca macar 10 minute in aer lber, in natura, de 3 ori pe saptamana. O experienta in natura a fost definita drept « oriunde si in afara si care, dupa parerea participantului, da impresia de a interactiona cu natura ».

Datele au aratat ca o experienta in natura de 20 de minute este mai mult decat suficienta pentru a reduce in mode semnificativ nivelul de cortizol.

Efectul a fost si mai eficient intre 20 si 30 de minute, dupa care avantajele au continuat sa se acumuleze, dar intr-un ritm mult mai lent.

Sa petreci mai mult timp in natura nu inseamna neaparat sa faci miscare. Starea de bine a participantilor se amelioreaza chiar daca nu se misca prea mult in natura sau chiar in parc. Timpul petrecut in natura este cel care conteaza cel mai mult.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?